IKL helpt bedrijven met:

Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO)

U kunt prima laten zien waar u als bedrijf voor staat door in uw omgeving met het landschap aan de slag te gaan. Zo kunt u een vervallen landschapselement opknappen door er met een activiteit voor het personeel aan te werken. U betrekt er nog meer mensen bij door bijvoorbeeld een school, Scoutinggroep of andere organisatie bij uit te nodigen. Een kennismaking die om actie voor de omgeving en verbindingen maken draait.

Natuurcompensatie

“Heeft u de verplichting om compensatiemaatregelen uit te voeren, maar heeft u niet de mogelijkheden om dit verder te realiseren? Heeft u bepaalde ideeën, maar weet u niet of deze afdoende zullen zijn? Of wil u met uw compensatiemaatregel meer maatschappelijk effect sorteren? Stichting IKL kan u met deze vragen verder helpen om zodoende op korte termijn een constructief voorstel gereed te hebben.

Uitbreidingsplannen?

“Heeft u voor uw bedrijf uitbreidingsplannen in het buitengebied? Stichting IKL is de partij voor het opstellen, bespreken en uitvoeren van een gedegen compensatieplan, toegespitst op de landschappelijke inpassing en mogelijkheden van de omgeving. Ook overleg met o.a. gemeente, provincie en andere belanghebbenden kan stichting IKL voor u overnemen.

Een dergelijke ontzorging geeft u als ondernemer rust. Bij ons bent u in goede handen!”

Bedrijfsuitjes

Het team maakt op een andere manier kennis met elkaars kwaliteiten. Want ze staan op een mooie plek met de opdracht de plek nog mooier te maken. Zoekend naar een weg naar resultaat worden nieuwe samenwerkingsvormen uitgeprobeerd en er wordt anders gecommuniceerd. Wordt de klus wel of niet geklaard en wat doet dat met ons? Afhankelijk van uw wensen krijgen uw mensen uitleg van natuurspecialisten die tijdens het werk voor bijvoorbeeld het vliegend hert ook het verhaal over dit bijzondere insect vertellen.

Ervaringen

“IKL heeft ons in 2013 goed geholpen om de natuur- en landschapswaarden van het Noordal te versterken. Dit door een goede planvorming, de uitwerking in bestekken en het aansturen van aannemers. met als resultaat een mooier en groener Noordal.”

Frenk Janssen

medewerker, Natuurmonumenten

“Heerlijk om buiten in de natuur te zijn. Het is leuk om samen te werken met een collega die je nog niet zo goed kent en dat je dan toch een goed team vormt.”

Medewerker, Xerox Nederland

“Nuttig en ook inspannend, goed om te doen en goed voor de conditie, lekker in de buitenlucht, dat moeten we eigenlijk vaker doen.”

Medewerker, Xerox Nederland

Projecten

50-jarig bestaan Xerox

Xerox in Venray bestond in 2015 50 jaar vierde dit op 18 november door met een groot deel van het personeel vrijwilligerswerk te gaan doen. Een groep van 27 Xerox medewerkers ging vrijwillig aan de slag in natuurgebied de Paardekop in Venray. Onder begeleiding van Stichting IKL en Gemeente Venray gingen de medewerkers aan de slag om onderhoud te plegen aan dit bijzondere stukje landschap. Kijk hier naar een impressie van de werkdag. Wij nodigen bedrijven uit om ook op deze manier het Limburgse landschap mee te maken.

Tuinontwerp Bedevaartsoord Pater Karel

Niet ver van Sittard ligt het geboortehuis van de heilige Pater Karel. Jaarlijks bezoeken zo’n 30.000-40.000 pelgrims en toeristen het oorspronkelijke geboortehuis om de heilige te vereren en de devotie op een ‘romantisch-ouderwetse’ manier te beleven. Na de renovatie van het geboortehuis en het museum in 2012 was de beurt aan de tuin. In opdracht van de Provinciale Procuur Passionisten heeft IKL een herinrichtingplan opgesteld. Religieuze symboliek en de historische ontwikkeling van de tuin vormden daarbij belangrijke aanknopingspunten. De tuin is opgedeeld in drie delen: het kruiswegbos, de ontmoetingstuin en de stiltetuin.

De bloemenheuf van buitengoed Vaeshartelt

In 2012 is de authentieke fruitgaard bij kasteel Vaeshartelt in ere hersteld. De nog aanwezige oudere fruitbomen zijn opgeknapt en daarnaast zijn maar liefst 180 nieuwe hoogstamfruitbomen aangeplant. IKL heeft hiervoor het  inrichtingsplan gemaakt en subsidie aangevraagd voor het herstel en beheer. Verder zijn in deze fruitgaard gedeelten ingeplant met laagstamfruit, leifruit en kleinfruit zoals diverse bessen. De fruitweide is opengesteld voor bezoekers en wordt door vast vrijwilligers biologisch beheerd. Het bijenpaviljoen van de Floriade uit Venlo heeft hier een definitieve plek gekregen. De boomgaard met allerhande functies past goed bij de missie van het kasteel die de formule van stadslandbouw en slow-food toepast.