Adoptieproject

Schoolkinderen snoeien bomen, knippen heggen, baggeren in poelen en ruimen maaisel en zwerfvuil op. Ze klaren de klus en kijken daarna trots op het resultaat terug. Samen hebben ze het geflikt, een natuurervaring rijker en met het voornemen om terug te komen. Zelfs als er géén Pokémon te scoren is.

Aanpakken

De afgelopen 28 jaar hebben al 70.000 kinderen in Limburg hun eigen buitendag ervaren, allemaal in een landschapselement in de buurt van de school. De school komt elk jaar terug op dezelfde plek, zodat het hún plek wordt. Voor de kinderen is zo’n buitenactiviteit echt actief, en zeker ook spannend. Ze gaan met echt gereedschap aan de slag. Regen of koude trotseren. Brandnetels, bramen en nat gras. Zeuren helpt niet, aanpakken wel.

Wereld te winnen

De werkdag is een prima middel om snel en eenvoudig veel kinderen actief en naar buiten te krijgen. Om ze in de speel- en onderzoeksmodus te zetten, worden er opdrachten verstrekt. Dat biedt een uitdaging en zo leren ze vanzelf.

Natuurlijk worden er afspraken gemaakt over veilig werken en komt het belang van het werk voor de natuur aan de orde. Wat voorop staat is echter de eigen ervaring, de beleving van de kinderen. Hoe klaren ze de klus, hoe lossen ze problemen op, maar ook hoe vieren ze hun successen.

Naast de docent worden zo veel mogelijk ouders en lokale natuurliefhebbers bij de werkdagen betrokken. Zo wordt dit lokale landschapsfeestje met anderen gedeeld en levert inspiratie voor nieuw activiteiten.

Er is namelijk nog een wereld te winnen. We vinden dat kinderen te veel tijd achter het beeldscherm doorbrengen, te weinig buiten komen en te weinig bewegen. Dit uit zich zelfs in de mode waar spijkerbroeken al met scheuren erin verkocht worden. Vroeger kwamen scheuren vanzelf in je broek. Zou de volgende modetrend broeken met modder-vlek-print zijn?

IKL wil het landschap voor iedereen relevant maken, door zo veel mogelijk mensen buiten aan het werk te zetten. ALLE LIMBURGERS MAKEN LIMBURG MEE. Waarom zouden niet alle kinderen in Limburg het landschap een dagje MEE-MAKEN? Scholen, ouders, gemeenten en vrijwilligers die geloven dat het werken in het landschap niet alleen goed is voor het landschap maar vooral ook voor kinderen kunnen meehelpen nog meer kinderen buiten aan het werk te zetten. Voor meer informatie: j.kluskens@ikl-limburg.nl